[title]|İlkses Gazetesi

Kulak kıkırdağı piercing’ine dikkat: Kalıcı şekil bozukluğu bırakıyor

Kulak piercing’i gençler arasında sıklıkla tercih ediliyor. Fakat kulak kıkırdağına yapılan piercing uygulamaları, çok ciddi enfeksiyonları beraberinde getiriyor. Doç. Dr. Selçuk Güneş, enfeksiyonun kulakta kalıcı şekil bozukluğuna kadar gidebileceğini ifade ederek, delme işleminde dikkat edilmesi gerekenleri aktardı.

Haber Giriş Tarihi: 05.10.2024 01:30
Haber Güncellenme Tarihi: 04.10.2024 10:04
Kaynak: İHA
Kulak kıkırdağı piercing’ine dikkat: Kalıcı şekil bozukluğu bırakıyor

Kulağın kıkırdak bölgesine yapılan ve moda haline gelen piercing uygulaması, görsel açıdan her ne kadar beğenilip tercih edilse de sağlık açısından bazı riskler barındırıyor. Kıkırdağa yapılan delme işlemleri, enfeksiyonlara ve kulakta geri dönüşü olmayan şekil bozukluklarına yol açıyor. Doç. Dr. Selçuk Güneş, bilinçsizce ve uygunsuz şartlarda kulağa yapılan piercing işlemlerinin tehlikelerine dikkat çekti ve uyardı.

Kulak kıkırdağına piercing yaptırmamak gerekiyor

Kulaktaki kıkırdak bölgesinin enfeksiyona açık olduğunu ifade eden Güneş, “Kulak kepçesine delik açmakla kulak memesine delik açmak arasında fark var, iki doku birbirinden farklı. Kulak kepçesinde kıkırdak var. Kıkırdak, kendi damarları olmayan, etrafındaki dokudan beslenen bir doku olduğu için enfeksiyona yatkın. Enfeksiyon gerçekleştiğinde de şekil bozukluğuyla birlikte iyileşme ihtimali çok yüksek. Dolayısıyla kulak kıkırdağına piercing yaptırmamak gerekiyor. Kıkırdak içeren dokulara, piercing gibi yabancı bir maddenin girmesini gerektirecek bir işlem yapmak çok doğru değil.” dedi.

Şekil bozukluğu yaptıktan sonra onun geri dönüşü yok.

Enfeksiyon belirtileri görüldüğü anda hemen uzmana başvurulması gerektiğini ifade eden Doç. Dr. Güneş, “Vakit kaybetmeden bir kulak burun boğaz belki bir plastik cerraha başvurup oradaki enfeksiyonun sınırlanması gerekiyor. Ağrı, kızarıklık, şişlik bunlar ortaya çıkmışsa hemen hızlıca başvurmak gerekiyor. Çünkü kıkırdak kalınlaşarak iyileşen bir doku. Kalınlaşıp şekil bozukluğu yaptıktan sonra onun geri dönüşü yok. Dolayısıyla hafif kızarıklıkta bile hemen doktora başvurmak en mantıklısı” diye konuştu.

Enfeksiyonun ilerlemesi ile güreşçi kulağı ya da karnabahar kulağı denilen durumun ortaya çıkabileceğini ifade eden KBB Uzmanı Doç. Dr. Selçuk Güneş, “Enfeksiyon aşırı ilerlerse bu duruma kadar gidebilecek çok yoğun enfeksiyon çıkabilir. Erken yakaladığımızda, yabancı cismi oradan çıkardığımızda, antibiyotiğine başladığımızda bu sonucu görmüyoruz. Ama ihmal edilecek olursa kalıcı kulağın bozulduğu, kıkırdağın kalınlaştığı kaba durduğu ve şekil açısından formasyonunu kaybettiği durum ortaya çıkabilir” dedi.

Delme işlemi kesinlikle sağlık kuruluşunda yapılmalı

Yine de kulağına piercing takmak isteyenlerin tüm bu risklerin farkında olması gerektiğinin altını çizen Doç. Dr. Güneş, “Delme işlemi kesinlikle sağlık kuruluşunda, steril şartlara uygun şekilde yaptırılmalı. Geçici diye tabir edilen küpelerin takılmasına izin vermemek lazım. İşlem sonrası, enfeksiyon profilaksisi dediğimiz lokal merhemler, ağızdan antibiyotikler ile, genelde ağızdan antibiyotiğe ihtiyaç duymuyoruz, oranın enfeksiyona karşı engellenmesi gerekir. Geçici piercing kullanarak tabancayla kıkırdağı deliyorlar ama onun enfeksiyon ihtimali daha yüksek. Onun steril olduğunu düşünmüyoruz. Çeşitli güzellik merkezlerinde, doktorun olmadığı yerlerde, tıbbi elemanların bilgilerinin ve görgülerinin sınırlı olduğu yerlerde yapılan piercing işlemlerini önermiyoruz.” önerilerinde bulundu.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.