[title]|İlkses Gazetesi

Prof Dr. Tosun: Bu sonucun ortaya çıkmasının nedeni…

Siyaset Bilimci Prof. Dr. Tanju Tosun, seçime katılım oranının düştüğüne dikkat çekerek, kullanılmayan oyların belirleyici olduğunu belirtti

Haber Giriş Tarihi: 28.05.2023 22:09
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Prof Dr. Tosun: Bu sonucun ortaya çıkmasının nedeni…

TENZİLE AŞÇI/ÖZEL HABER

Türkiye, yüzyılın seçimi olarak görülen seçimlerde cumhurbaşkanlığı 2. tur seçimi için dün sandık başına gitti. Cumhurbaşkanı ve Cumhur İttifakı Recep Tayyip Erdoğan ve Millet İttifakı cumhurbaşkanı adayı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun yarıştığı seçimde, resmi olmayan sonuçlara göre kazanan Erdoğan oldu.

55 milyon 833 bin 153 kişinin oy kullandığı seçimde Erdoğan oyların yüzde 52,16’sını alırken rakibi Kılıçdaroğlu ise yüzde 47,84 oranında oy aldı. Seçimde dikkat çeken husus ise seçime katılımın ülke genelinde 14 Mayıs seçimine göre azalarak yüzde 87 oranına düşmesi oldu.

Seçimin ardından sonuçlara ilişkin parti temsilcilerinden art arda açıklamalar gelirken Siyaset Bilimci Prof. Dr. Tanju Tosun, seçim sonuçlarını İLKSES’e yorumladı. Tosun, seçime katılımın azalmasının Kılıçdaroğlu aleyhine etki yarattığına dikkat çekti.

Tanju Tosun

KEMAL BEY’İN OYLARI ARTTI, TAYYİP BEY’İN AYNI DÜZLEMDE KALDI

Kılıçdaroğlu’nun kaybetmesinde muhalefetin kendisini anlatmada yeteri kadar etkili olup olmadığı konusunu değerlendiren Tosun, “Etkili olmadılar demek yanlış olur. Seçmen tercihlerinin değişiminin sınırı buraya kadarmış. Çok az bir değişim oldu seçmen değişikliğinde. 100 seçmenden 3’ü aday tercihini değiştirmiş. Bu ne olarak görülüyor. Türkiye seçim haritasına bakıldığında 14 Mayıs’taki haritadaki… Bir tarafta kıyı ege, Trakya ağırlıklı olarak Millet İttifakı. Güneydoğu Anadolu’da HDP’nin destek vermiş olduğu Kemal Bey. Onun dışında da Tayyip Bey. Onun dışında da aday tercihlerinde çok bir değişim gerçekleşmemiş. Ama böyle bir sonucun ortaya çıkmasının temel nedeni, özellikle katılımın bir miktar düşmesi. Katılımda 3 puan gibi bir düşme var. Kemal Bey oylarının birkaç yüz bin artırıyor Tayyip Bey’in oyları aşağı yukarı aynı gibi. Katılım düşüyor ise oylarını artırmasına ve arada büyük bir makas olmamasına rağmen Kemal Bey seçilemiyorsa… Güneydoğu’da ağırlıklı olarak 6 puanlık bir katılım düşmesi var. 1 milyonluk seçmene tekabül ediyor” dedi.

EĞER SANDIĞA GİTMEYENLER SANDIĞA GİTSEYDİ…

Özellikle doğu illerinde seçime katılımda düşüş olduğunun altını çizen Tosun, Erdoğan’ın kemik seçmen grubu olduğunu belirterek, “Yeşil Sol Parti, Kemal Bey’i desteklediklerini açıklamasına rağmen katılımın özellikle bölge illerinde düşmesi ve 1 milyon civarında sandığa gitmeyen seçmen var. Bu 1 milyon seçmen sandığa gidip destekleseydi bu makas kapanırdı. Büyük kentlerde de sınırlı bir katılmama durumu söz konusu. Yani bu seçimin sonucunu… Bir, 21 yıllık iktidarına rağmen Sayın Erdoğan’ın kemik seçmen kitlesi var. Bu seçmen kitlesi her koşulda her şeye rağmen destek veriyor. Dolayısıyla bir çözülmeme söz konusu tabii burada bir ittifak olduğu için MHP seçmeni ve Yeniden Refah Partisi’nin de katkısı var ama bir taraftan da katılmama faktörü de seçilmesini kolaylaştıran bir etki yapmış oluyor” diye konuştu.

SİNAN OĞAN’IN DESTEĞİ ETKİLİ OLDU MU?

Erdoğan’ın oylarının aşağı yukarı sabit kalmasının ardından ilk turda ATA İttifakı cumhurbaşkanı adayı olan ve 2. turda Erdoğan’ı destekleyeceğini açıklayan Sinan Oğan’ın desteğinin etkili olup olmadığı sorusu akıllara gelirken Tosun, konuya ilişkin, “O oylar blok olarak Sayın Erdoğan’a gitmedi. Oylar iki adaya bölündü. İki adaya da katkı yaptı dolayısıyla. Ama katılımın düşük kalması bu katkının Sayın Kılıçdaroğlu aleyhine bir sonuç üretmesine yol açtı. Sonuç itibariyle iki adaya da katkısı oldu” ifadelerini kullandı.

KUTUPLAŞMA HEM YORUYOR HEM DE…

Gayri resmi sonuçlarda Erdoğan’ın kazandığının belli olmasının ardından hem İzmir hem de ülke genelinde şiddet olayları kendini gösterirken Prof. Dr. Tosun, şiddet ikliminin devamının gelip gelmeyeceği konusunda şunları söyledi: “Seçim gecesinin duygusal tepkisi olarak düşünmek lazım. Bu kutuplaşmanın önümüzdeki süreçte, bu tür karşıtlığı artırmayacağını düşünüyorum. Çünkü o tür kutuplaşma hem yoruyor hem de Türkiye’nin performansını düşüyor. Artık kutuplaşmayla vakit kaybetmek değil iktidarıyla ve muhalefetiyle topluma daha iyi bir gelecek sunmak için çaba sarf etmesi gerekiyor. Türkiye, yeni bir seçimi bir şekilde seçim kampanyası dönemindeki kutuplaşma ve sert siyasi dil bir yana bırakıldığında, başarıyla geçmiştir. Bu da Türkiye seçmeninin sağduyusu açısından önemlidir.”

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.