Bebekler anne karnında enflasyona maruz kalıyor

Özel hastanelerde artan doğum ücretlerini değerlendiren SES İzmir Şube Denetleme Kurulu Üyesi Hülya Baran Ulaşoğlu, hükümetin devlet hastanelerindeki problemleri düzelterek, vatandaşları devlet hastanelerine teşvik etmeleri gerektiğini vurguladı

Haber Giriş Tarihi: 20.09.2024 08:56
Haber Güncellenme Tarihi: 20.09.2024 10:38
Muhabir: MERVE AĞRIÇ
Bebekler anne karnında enflasyona maruz kalıyor

Son zamanlarda özel hastanelerde artan ücretler birçok vatandaşın cebini yakmaya devam ediyor. Özellikle doğum ücretlerindeki fahiş artışlar, aileleri zorlu tercihler yapmaya itiyor. Devlet hastanelerindeki altyapı eksiklikleri ve hizmet kalitesindeki yetersizlikler nedeniyle daha hijyenik ve konforlu bir hizmet almak isteyen vatandaşlar, özel hastanelere yönelmek zorunda kalıyor. Ancak özel hastanelerdeki fiyat artışları vatandaşları ikilemde bırakıyor.

Bu durumu değerlendiren Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri (SES) İzmir Şube Denetleme Kurulu Üyesi Hülya Baran Ulaşoğlu, “Hükümet, vatandaşı devlet hastanesine teşvik etmek yerine, sağlık sigortalarıyla özel hastanelere yönlendiriyor. İlk olarak devlet hastaneleri gözden geçirilmeli, eksikler giderilmeli ve problemler düzeltilmeli. Bu iyileştirilmelerin ardından zaten vatandaş devlet hastanelerine yönelecek ve özel hastanelerdeki ücretler dengelenecek” dedi.

ÖZEL HASTANELERE TALEBİ ARTIRIYOR

Özel hastanelerdeki doğum ücretlerinin artışını değerlendiren Ulaşoğlu, “Özel hastanelerdeki doğum ücretlerinin artması çok gereksiz çünkü doğum da sağlık da bir insan hakkı. Anayasa’da bile vatandaşın ücretsiz olarak yararlanabileceği bir durum. Ancak bu durum vatandaşların tercihine bırakılıyor. Bakıldığı zaman vatandaşlara ‘Özel hastaneye gitmeyip devlet hastanesine gidebilirsin’ denebilir. Ancak vatandaş devlet hastanesinden memnun olmadığı için özel hastanelere yöneliyor. Randevu bulamayan, hijyenden, doktordan veya sağlık sisteminden memnun olmayan hastalar olabiliyor. Asıl konu da burada başlıyor zaten. Özel hastanelerde, hastalara konfor sunuluyor. Randevu konusunda veya diğer konulardaki problemlere çok nadir rastlanıyor. Bu durumda da vatandaşlar özel hastanelere yöneliyor. Devlet hastanelerindeki yetersizlik, özel hastanelere olan talebi artırıyor. Bu durumda da özel hastanelerdeki fiyat artışları arz-talep doğrultusunda arttırılıyor. Bakıldığı zaman devlet hastanelerindeki tuvaletler yeterli hijyene sahip olamayabiliyor. Örneğin, okullarda sadece 3 gün için temizlik personeli alıyorlar geri kalan 2 gün boş. Bu durumda da okul kir içinde kalıyor. Bu duruma benzer bir şekilde hastanelerde de personel yetersizliğinden dolayı yeterli hijyen olmuyor. Odalar dar ve kötü. Ya da doğum yapacak kişi birkaç kişiyle aynı odayı paylaşmak zorunda kalıyor. Kıdemli ve iyi doktorlarda devlet hastanelerinde yeterli değeri göremeyince özele yöneliyor. Bu sefer devlet hastanesinde iyi doktor bulunamıyor” diye belirtti.

GİRİŞTEKİ HESAP ÇIKIŞTAKİNE UYMUYOR

Hükümetin devlet hastanelerindeki yetersizliği kontrol altına alması gerektiğini ifade eden Ulaşoğlu, “Televizyonlara baktığımızda sürekli tamamlayıcı sigortalarla karşılaşıyoruz. Bireysel Emeklilik Sistemi ya da Anadolu Hayat gibi sigorta şirketlerinin reklamları çıkıyor. Vatandaş bu duruma özendiriliyor. Özel hastaneler yüksek bir rakam veriyor ancak senin tamamlayıcı sigortan varsa, oradan çok daha rahat ve konforlu bir şekilde yararlanabiliyorsun. Hükümetin yapması gerek özel hastanelere olan sigortalara özendirmek değil. Hükümet, devlet hastanelerindeki sistemi düzeltmeli. Sosyal devlet diyoruz ve sağlık her vatandaşın temel hakkı. Bu reklamlarla özel hastaneler besleniyor. Hükümet, vatandaşı devlet hastanesine teşvik etmek yerine, sağlık sigortalarıyla özel hastanelere yönlendiriyor. İlk olarak devlet hastaneleri gözden geçirilmeli, eksikler giderilmeli ve problemler düzeltilmeli. Bu iyileştirilmelerin ardından zaten vatandaş devlet hastanelerine yönelecek ve özel hastanelere gerek kalmayacak” sözlerine yer verdi. Doğum sürecinin ardından şikayetlerin belirtildiği bir internet sitesinde İzmir’de bir özel hastanede yaşadığı problemi aktaran bir vatandaş ise, “İlk olarak doğum ücreti olan 37 bin 500 TL giriş esnasında fatura verilmeden direkt tahsil edildi. Çıkış yapacağımız gün tahsilatın faturasını talep ettiğimde ise KDV hariç 8 bin 206 TL’nin SGK tarafından karşılandığını, ödememiz gereken karşılanmayan tutarın ise KDV hariç 25 bin 884 TL olduğunu fark ettik. Durumu yetkili kişilere ileterek, 25 bin 884 TL+KDV ödemem gerektiğini, tarafımdan fazla ücret alındığını belirttim. Yapılan dönüş ise hastane politikasının böyle olduğunu, faturayı yasal olarak böyle kesmek zorunda olduklarını ancak benden toplam tutarın hepsinin tahsil edilmesi gerektiğini ilettiler. Yani hem SGK’nın karşıladığı tutarı kurumdan geri alacaklar hem de benden SGK karşılama rakamı dahil toplam tutarı tahsil etmiş oldular. Zaten faturanın içinde bu hizmetlerin tamamı dahildir ki tarafıma ayrıca bir hizmet faturası kesilmedi. İlgili fazla tahsil edilen tutar için önce İl Sağlık Müdürlüğüne akabinde SGK’ya şikâyet kaydı oluşturarak konunun takipçisi olacağım” ifadelerine yer verdi. Öte yandan özel hastanede hizmet almaya devam eden diğer vatandaşlar ise her ay ücretlerin ciddi bir şekilde arttığını dile getirdi.

Kaynak: MERVE AĞRIÇ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.