[title]|İlkses Gazetesi

Kış kapıda: Kapalı alanlarda virüs yayılımı artıyor

Kış aylarının yaklaşmasıyla beraber soğuk algınlığı vakalarında artış yaşandığını dile getiren Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Hakan Leblebicioğlu, vatandaşlara tavsiyelerde bulundu

Haber Giriş Tarihi: 24.10.2024 10:22
Haber Güncellenme Tarihi: 24.10.2024 10:26
Muhabir: MERVE AĞRIÇ
Kış kapıda: Kapalı alanlarda virüs yayılımı artıyor

Kış aylarının yaklaşmasıyla birlikte soğuk havaların etkisi ve mevsim geçişleri, hastalık risklerini de beraberinde getiriyor. Özellikle kapalı alanlarda geçirilen sürenin artması, soğuk algınlığı ve bulaşıcı grip gibi üst solunum yolu enfeksiyonlarına zemin hazırlıyor. D vitamini eksikliği, bağışıklık sistemini olumsuz etkileyerek bu hastalıklara karşı direnci daha da düşürüyor. Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Hakan Leblebicioğlu, kış aylarında sağlığın korunması ve hastalıklardan kaçınmak için alınması gereken önlemler hakkında vatandaşlara tavsiyelerde bulundu. Solunum yolu enfeksiyonlarına 200’den fazla virüsün neden olabildiğini belirten Prof. Dr. Leblebicioğlu, kış aylarının gelmesiyle birlikte soğuk algınlıkları ve üst solunum yolu enfeksiyonlarında belirgin bir artış yaşandığını aktardı.

KIŞ AYLARINDA D VİTAMİNİ EKSİKLİĞİNE DİKKAT

Kış aylarının yaklaşmasıyla beraber soğuk algınlıklarının ve bulaşıcı hastalıkların artığını dile getiren Prof. Dr. Leblebicioğlu, “Kış aylarının gelmesiyle birlikte soğuk algınlıkları ve üst solunum yolu enfeksiyonlarında belirgin bir artış yaşanıyor. Soğuk hava, insanların kapalı alanlarda daha fazla zaman geçirmesine neden oluyor; bu da virüslerin yayılmasını kolaylaştırıyor. Ayrıca, bağışıklık sisteminin zayıflaması da bu durumu tetikleyen bir diğer etken. Kış aylarında yeterince güneş ışığı alamamak, D vitamini eksikliğine yol açarak bağışıklığın zayıflamasına yol açabiliyor. Bu nedenle mevsim geçişi dönemlerinde ve hava değişikliklerinde soğuk algınlığına ve bulaşıcı hastalıklara dikkat etmek önem taşıyor” dedi.

AŞILARLA BAĞIŞIKLIK GÜÇLENDİRİLMELİ

Kış aylarının gelmesiyle birlikte vatandaşlar, soğuk algınlığı ve bulaşıcı hastalıklardan korunmak için ilaçlara ya da bitkisel tedavi yöntemlerine başvuruyor. Bu konuda detaylı bilgi veren Prof. Dr. Leblebicioğlu, hastalıklardan korunmanın en etkili yollarını açıkladı. Prof. Dr. Leblebicioğlu, “Öncelikle grip aşısı gibi aşılarla bağışıklık güçlendirilmeli. Hijyen kurallarına uymak da büyük önem taşıyor. Bu nedenle sık sık el yıkama ve hijyenik ortamlarda bulunmak, enfeksiyon riskini azaltıyor. Hijyen kurallarının yanında dengeli beslenmek de önemli. Vitamin ve mineral açısından zengin besinler tüketmek bağışıklığı güçlendiriyor. Güçlü bir bağışıklıkla beraber hastalığın bulaşma oranı veya etkileri en aza indiriliyor. Aynı zamanda yeterince dinlenmek ve hareket etmek de önemli. Çünkü uyku eksikliği bağışıklık sistemini zayıflatıyor. Düzenli egzersiz yapmak bağışıklık sistemini destekliyor. Bu nedenle hem dengeli beslenmek hem de yeterince dinlenmek gerekiyor” diye aktardı.

ENFEKSİYONA 200’DEN FAZLA VİRÜS NEDEN OLABİLİYOR

Kronik hastalığı olanlar ve bulaşıcı hastalıklara karşı tedbirli davrananlar için önemli tavsiyelerde bulunan Prof. Dr. Leblebicioğlu, “Kapalı ortamlarda maske takılması solunum yolu enfeksiyonlarının bulaşmasını azaltıyor. Bu nedenle toplu taşımalarda, havasız ve kapalı ortamlarda bulaşıcı virüslerden korunmak için maske takmak önem taşıyor. Bunun yanı sıra narenciye grubu, portakal, limon ve greyfurt gibi C vitamini açısından zengin meyveler tüketmek gerekiyor. Antibakteriyel ve antiviral özelliği ile bilinen sarımsak, vücut ısısını artırarak bağışıklığı destekleyen zencefil, probiyotik içeriği sayesinde bağırsak sağlığını destekleyen yoğurt, vitamin ve mineral açısından zengin olan brokoliyi tüketmek soğuk algınlığı ve bulaşıcı hastalıklar konusunda bağışıklığı önemli derecede destekliyor. Sonbahar, kış aylarında solunum yolu enfeksiyonu sıklığı artıyor. Solunum yolu enfeksiyonlarına 200’den fazla virüs neden olabiliyor. Bu nedenle kişiler kış döneminde birden fazla solunum yolu enfeksiyonu geçirebilir” ifadelerini kullandı.

Kaynak: MERVE AĞRIÇ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.